Училищното настоятелство – още един начин да бъдем полезни на децата си!

Възможността за създаването на родителски настоятелства съществува по закон от 2002 г., но десет години по-късно сред много от родителите продължава да битува схващането, че веднъж влязло в класната стая, детето е ангажимент на учителите и те са отговорни за развитието му. В други случаи пък настоятелствата се използват единствено и само като легална

форма за субсидирането на училищата през джобовете на родителите

Което допълнително отблъсква майките и татковците от идеята да се включат в тях.

Има и друг проблем – не са малко местата, където учителите и училищните ръководства не приемат с особена охота желанието на родителите да се включат активно в образователния процес и настоятелствата съществуват просто формално, за да легитимират определени решения на директорите. Което напълно обезсмисля идеята за съществуването на настоятелствата и определено ощетява децата.

В същото време съвсем бегла справка в интернет показва, че училищни настоятелства от цялата страна имат свои сайтове и страници във Фейсбук. Очевидно всичко зависи от активността на родителите и желанието им да привлекат колкото се може повече хора към училищния живот.

Още от възрожденски времена родителите са участвали активно в обазователния процес.  Уверена съм, че партньорството между родители и учители се превърна в практика, която вече дава добри резултати, коментира експертът по връзки с обществеността Ива Екимова, която за кратко е била председател на родителското настоятелство в столичното 125-о СОУ. Там преди време учи дъщеричката й Дара.

Ива обяснява, че се включва в работата на настоятелството въпреки натоварения си график, защото държи на доброто образование на детето си, на неговата култура и това я е направило съпричастна на развитието му в училище.

Признава, че в работата с педагогическата и образователната система винаги съществува опасността от спънки и трудности. Но те според нея винаги може да бъдает решени с добронамереност.

Никога не е лесно, но когато всеки родител допринася с уменията, желанието, контактите и възможностите си, винаги се намира начин, разказва ПР експертката. Тя е уверена, че

партньорството между родители и учители вече е практика, която дава добри резултати

И дава за пример как родителите и учителите в 125-о СОУ са изследвали нагласата на децата към храненето на стол, след което на столовата е бил направен ремонт, така че учениците да се чувстват там добре и уютно. Родителите освен това контролирали доставчика на услугата „столово хранене“ и това видимо се отразило положително на качеството на храната.

Майките и татковците от 125-о СОУ помогнали също историческата библиотека в училището да бъде оборудвана с компютърно разработени анимации на най-значимите битки от българската история. Училището получило материали от предаването на Росен Петров по Би Ти Ви, които се превърнали в любимо помагало по история за 5-ти клас. Средношколците пък имали възможността да проведат открит урок със самия Росен Петров.

Ива Екимова е убедена, че

няма как законът да накара родители и учители да работят заедно

в името на децата.

Единственото, което е нужно, за да се постигне благоприятен ефект за ценностното израстване на децата ни, е упоритата и целенасочена работа. Както в бизнеса, така и в институционалния мир е необходимо добрите практики да се превръщат в регламент, от който да се ползват изоставащите в модернизирането институции – били те училища, детски градини, независимо от статута им на частни или държавни организации, смята ПР експертката.

Според нея въпросът опира да хората. Ако те нямат желание да работят за благото на децата, не съществува законов регламент, който да ги принуди да го правят.

В държавните училища приблизителният брой ученици надхвърля 1 000. Всеки родител би могъл да подаде кандидатурата си за членство в съвета на настоятелите, общото събрание или да бъде избран в управителния съвет – в случай, че такава е формата на управление на настоятелството. А това е реална предпоставка за мощен коректив на управлението на училищното ръководство, убедена е Ива Екимова.

Опитът й показва, че взаимодействието между ръководството на училището и училищното настоятелство би могло да помогне за отстраняването на непреодолими пречки и пред самия директор или педагогически състав. Да, контрол е трудно да бъде установен, когато злоупотребите са умишлени и превърнати в порочна практика. Прокуратурата, МОН, медиите и будното, макар и микрообщество, което настоятелството представлява, не биха оставяли никакво съмнение за ефективни действия, стига да имат желания да работят. Мъдрият ръководител би избрал устойчив съюзник, вместо отмъстителен враг лицето на настоятелите, смята Ива.

Учители от своя страна разказват, че родителите приемат проблемите им присърце, стига да бъдат запознати с тях. А активното участие на майките и татковците в школските дела помага на децата да се чувстват в класните стои още по-спокойни и уверени във възможностите си.

източник: в-к ДНЕВНИК/Детски Дневник

Училищното настоятелство – още един начин да бъдем полезни на децата си!
FacebookWhatsAppTwitterGoogle+LinkedIn