Обновена: Проверка по „Училищен плод“

След няколко оплаквания от ученици, относно получаваните плодове и зеленчуци, настоятелството започва проверка по схемата „Училищен плод“ на ДФЗ. Предвиждат серия от срещи и посещения с доставчиците, Държавен фонд земеделие и Българската агенция по безопасност на храните.

Резултатите ще бъдат публикувани тук:

 

На 24 февруари беше проведена среща в училището със представител на фирмата доставчик „Янко Мермеклиев“ ЕТ.  от наша страна беше представен проблема за който сезираха учениците. В отговор от фирмата заявиха, че този по този начин изпълняват изискванията относно теглото на предоставения плод или зеленчук. Но вземат предвид мнението на децата и за в бъдеще това няма да бъде допускано.

Също така бяха дискутирани:

– Каква е възможността, предоставяните плодове и зеленчуци на учениците, да бъдат измивани  със миещо средство, което да гарантира максималното отстраняване замърсяванията и остатъчните земеделски препарати.  Доставчика се ангажира да направи запитване към „Българската агенция по безопасност на храните“ какво миещо средство е допустимо да се използва за целта. И започват да го прилагат.

– Противоречията в разписаните наредби от двете различни държавни ведомства които контролират схемата „Училищен плод“.

 

От фирмата доставчик поканиха следващата седмица, настоятелството и заинтересовани родители,  да посетят базата и видят на място процесите на подготовка и разнос на плодовете и зеленчуците.

Повече за Училищен плод може да прочетете тук: 

 

UPlod

 

Обновена: Проверка по „Училищен плод“
FacebookWhatsAppTwitterGoogle+LinkedIn